Slam Masih Berbisa, Kumpul 6,000 Peminat

Slam Masih Berbisa, Kumpul 6,000 Peminat

Konsert Kurnia Slam 2016 yang diadakan pada 14 Mei lepas di Star Expo Centre, Kenanga Wholesale ternyata berjaya mengubat kerinduan apabila berjaya menarik 6 ribu peminat mereka.

Persembahan selama dua jam setengah itu membuktikan mereka masih relevan untuk dilabelkan antara kumpulan Pop dan Balada terhebat tanah air walaupun setelah sekian lama menyepi.

Pada malam  Konsert Kurnia Slam 2016, mereka tampil dengan 22 buah lagu antaranya Maria, Mariana, Tak Mungkin Berpaling, Kembali Merindu, Mentari Muncul Lagi, Kembali Terjalin, Syair Si Pari-pari, Nur Kasih, Jika Kau Rasa Getarnya, Kurnia dan Gerimis Mengundang.

Petikan gitar solo lagu ‘Jika Kau Rasa Getarnya’ oleh Syah Slam  dan kemunculan Zamani di atas pentas ternyata membuatkan peminat tidak ‘senang duduk’ kerana seakan membawa mereka kembali di awal kemunculan mereka pada awal 90an.

Slam memulakan persembahan dengan lagu Sinar Menunggu dan ternyata vokal Zamani kekal hebat dan berjaya memukau para peminat dan penonton di Star Expo.

Tidak hanya Slam sahaja yang beraksi di atas pentas, Zamani telah menjemput penyanyi Ronnie Hussein menyanyikan lagu Terasing Dalam Sepi. Menarik mengenai lagu tersebut, Ronnie mengakui seringkali membawakan lagu tersebut sejak kecil apabila menyertai pertandingan nyanyian.

Selain Ronnie Hussein, Zamani secara spontan menjemput komposer terkenal tanah air iaitu Saari Amri untuk berduet lagu yang mendapat sentuhannya sendiri iaitu Kembali Terjalin.

Lebih menarik, komposer Aidit Alfian diberi penghormatan menjayakan persembahan akustik mereka menerusi lagu ciptaannya, ‘Syair Si Pari-pari’. Malah bekas peserta program Akademi Fantasia, Hazama turut berpeluang menyanyikan lagu ‘Kita Terpaksa Bermusuhan’.

Sesekali Zamani memberi peluang kepada para peminat yang hadir untuk sama-sama ‘Sing a long’ lagu-lagu popular yang banyak melonjakkan nama mereka di persada seni tanah air. 

Slam melabuhkan Konsert Kurnia Slam 2016 dengan lagu ‘Gerimis Mengundang’ yang telah melonjakkan nama kumpulan mereka pada tahun 1996.

Lebih manis, rakan-rakan artis yang turut hadir menyaksikan konsert mereka turut dijemput ke atas pentas untuk sama-sama menyanyikan lagu tersebut antaranya Amir Ukays, Zarul Umbrella, Yazit Search dan ramai lagi.

Keseluruhan Konsert Kurnia Slam 2016 memberi kepuasan kepada para peminat yang berjaya mengubat kerinduan mereka untuk menyaksikan Slam beraksi secara ‘live’ sejak kali terakhir pada tahun 1996 menerusi ‘Konsert Grand Slam’ di Stadium Negara.

Tidak mustahil sekiranya kemunculan mereka dalam konsert lain selepas ini bakal mendapat sambutan hebat penonton kerana aura Slam masih sama walaupun sudah di mamah usia.

Walaupun hampir dua dekad tidak mengadakan konsert berskala besar di Malaysia, ternyata Slam masih mampu memukau para peminat dengan kekuatan vokal dan alunan muzik live’ yang cukup hebat oleh Syah, Ajak dan Lily.

Konsert Kurnia Slam 2016 dibawakan khas oleh Urban Creative Synergy yang turut pernah mengajurkan konsert beskala besar seperti kumpulan Judika, Search dan UB40.


Artikel Berkaitan