Adakah Selamat Bawa Bayi Mendaki? Bapa Ini Kongsi Panduan Menarik!

Gaya Hidup
Adakah Selamat Bawa Bayi Mendaki? Bapa Ini Kongsi Panduan Menarik!

Kanak-kanak ini pernah menjadi perbualan hangat di media sosial. Mana tidaknya, baru berusia enam bulan sudah berjaya naik ke kawasan Gunung Brinchang, Cameron Highland.

Namun itu dulu, kini Noah Hannan berusia satu tahun sudah menjelajah lima kawasan gunung. Malah banyak lagi misi pendakian telah dirancang bapanya Murshid Maktar, 31.

Seperti biasa, tidak semua perkara disenangi ramai. Kanak-kanak kecil ini turut dikritik netizen kerana usianya yang terlalu ‘hijau’.

Namun, bagi anda yang teringin nak bawa anak tetapi masih ragu-ragu dengan aspek keselamatan mereka, mungkin tips dan panduan daripada Murshid ini boleh membantu.

1.KENAL PASTI KEADAAN DAN CUACA GUNUNG

Menurut Murshid, sebagai ibu bapa, mereka harus peka dengan keadaan sekeliling. Kenali tempat, cuaca dan juga persekitaran lokasi pendakian.

Bukan semua gunung sesuai untuk kanak-kanak contohnya, Gunung Merapi kerana gunung berkenaan berdebu dan mempunyai bau sulfur kuat.

2. PERIKSA TAHAP KESIHATAN ANAK

Paling penting sebelum memulakan pendakian! Pastikan anak anda membuat pemeriksaan doktor supaya dapat menyesuaikan diri dengan keadaan di gunung.

Bagi Murshid, dia akan membawa anaknya berjumpa doktor sehari sebelum pendakian. Semua bekalan perubatan perlu dibawa sebagai persediaan.

3. TAHU KEPERLUAN BAYI/KANAK-KANAK 


Ketika Noah berusia 11 bulan, Murshid telah membawanya ke Gunung Merbabu Jaya Indonesia.Ketika itu antara peralatan keperluan Noah seperti botol susu, thermos, biskut dan makanan bayi.

Selain itu, ubat selesema, ubat batuk, ubat demam, 'warmer pack', minyak panas, penyembur elak serangga, veseline, 'emergency blanket' turut dibawa.

4. PERSEDIAAN MENTAL DAN FIZIKAL IBU BAPA


Perlu diingatkan pendakian bersama anak yang masih kecil sentiasa ada cabarannya.Dari segi fizikal, ibu bapa harus sentiasa kuat untuk membawa segala kelengkapan.

Menurut Murshid, dia perlu menanggung berat anak dicampur dengan berat dan beg yang secara keseluruhan mencecah kira-kira 20 kilogram.

5. PERSEDIAAN MENERIMA KECAMAN


Bagi Murshid bayi akan mula belajar benda baru sejak usia mereka masih kecil termasuklah mengenali persekitaran dan alam semulajadi.

“Saidina Umar Al-Khattab sendiri mengajak penduduk Syam supaya mengajar anak-anak berenang, memanah dan menunggang kuda, itu juga dikategorikan sebagai aktiviti lasak,” katanya.

Sehingga kini, Noah Hannan telah menjejakkan kaki di Gunung Irau, Cameron Highlands, Bukit Batu Putih di Tanjung Tuan, Port Dickson (3 kali) Peak Garden Setia Alam, Selangor (5 kali) selain Gunung Nuang, Hulu Langat dan Denai Tiga Puteri (3 kali), Kota Damansara.

Hujung tahun ini kemungkinan Noah akan meneruskan jelajahannya ke Poon Hill atau Annapurna Sanctuary manakala Rinjani atau Fuji pada tahun depan.

Kalau nak lihat banyak lagi gambar Noah, anda bolehlah ke Instagram noah_hannan17


Artikel Berkaitan