Pakatan Harapan Tunai Janji, Tiada Lagi GST Bermula 1 Jun 2018

Hiburan
Pakatan Harapan Tunai Janji, Tiada Lagi GST Bermula 1 Jun 2018
Kementerian Kewangan mengumumkan berita gembira buat rakyat Malaysia apabila Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang ditanggung rakyat negara ini sejak 3 tahun lalu dimansuhkan.
 
Dalam satu kenyataan, GST yang dikenakan pada bekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat dalam Malaysia dan diimport akan dikenakan kadar sifar GST yang berkuatkuasa bermula 1 Jun 2018.
 
Pemansuhan GST adalah antara 10 perkara dalam tempoh 100 hari yang diperjuangkan Pakatan Harapan selepas menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang lalu.
 
Bagaimanapun, penetapan tersebut tidak meliputi barang dan perkhidmatan yang disenaraikan di Perintah Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pembekalan Dikecualikan) 2014 yang kekal dikecualikan GST.
 
"Semua peniaga yang berdaftar perlu mematuhi penetapan pengenaan kadar sifar ini.
 
"Pada masa sama, peniaga yang brdaftar juga masih tertakluk kepada semua peraturan semasa yang ditetapkan antaranya berkenaan pengeluaran inbois cukai, penghantaran penyata cukai di dalam tempoh bercukai yang ditetapkan dan tuntutan kredit cukai laput," katanya.
 
Peniaga juga perlu memastikan harga barang dan perkhidmatan yang ditetapkan mematuhi Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 setiap masa.
 
GST yang mula diperkenalkan sejak 1 April 2015 mengenakan kadar cukai sebanyak 6 peratus yang perlu dibayar pengguna dan peniaga.
 
Teks oleh: Elrafaei Sapi
 

Artikel Berkaitan