Kereta Sentiasa Nampak Baru Jika Amal 6 Perkara Ni!

Berita
Kereta Sentiasa Nampak Baru Jika Amal 6 Perkara Ni!
Sama seperti manusia yang inginkan perhatian, kereta juga perlu dijaga dan diambil berat. Tidak kiralah kereta lama atau kereta baru, jika kita menjaganya dengan baik, kos penyelenggaraan dan baik pulih pun dapat dikurangkan.
 
Tak susah pun nak jaga kereta, hanya lakukan servis rutin secara berkala. Jangan pula tangguh hingga hari raya, atau ketika hendak bercuti-cuti Malaysia. Kalaupun anda tidak tahu langsung tentang kereta, sekurang-kurangnya lakukan 5 perkara ni supaya kereta anda nampak baru dan terjaga.
 
#1 Cuci Kereta

via GIPHY

Tak perlu terlalu kerap, jangan pula tunggu sehingga terlalu kotor. Kereta perlu segera dicuci jika terkena air hujan, embun, ada serangga mati atau terkena najis burung. Nampak kecil tetapi air hujan, serangga dan najis burung mampu mengeluarkan bahan yang boleh menghakis cat kereta.
 
Paling tidak pun bilas kereta dengan air setiap kali terkena hujan atau terbiar di dalam embun. Dah cuci, pastikan kereta dikering dengan betul supaya tiada kesan titisan air yang melekat pada kereta.
 
#2 Parkir
 

via GIPHY

Parkir kereta di kawasan berbumbung agar cat tahan lama. 2 ke 3 bulan sekali, wax kereta agar warnanya tak luntur dan nampak baru!
 
Semasa parkir, pastikan tayar dan stereng kenderaan anda dalam keadaan lurus bagi mengelakkan “drive shaft” cepat rosak.
 
#3 Tayar
 

via GIPHY

Periksa angin tayar dua minggu sekali.  Tak tahu tekanan udara yang sesuai untuk kereta? Cuba tengok di kawasan pintu kereta, kebiasaaannya ada dilekatkan jumlah PSI untuk tayar anda.
 
Lakukan rotation tayar setiap 6 bulan dan selalulah periksa bunga tayar.  
 
#4 Muatan
 

via GIPHY

Jangan bawa muatan berlebihan, sama ada barangan atau penumpang atau barangan. Kereta yang terlebih muatan ini boleh menyebabkan berlaku ketidak stabilan pada penyerap hentakan, tayar mudah panas, kelajuan dan stereng sukar dikawal, brek mungkin bermasalah dan penggunaan bahan api pun bertambah.
 
#5 Lubang
 

via GIPHY

Pandu hati-hati terutama ketika melalui bonggol atau kawasan jalan berlubang dan tak rata. Jangan bawa laju, takut rim kereta bengkok atau penyerap hentakan rosak.
 
 
#6 Minyak
 
Guna minyak terbaik seperti Petron Blaze 100 RON agar perjalanan anda lancar. Petron Blaze 100 RON menggunakan formula yang lebih advanced dikenali sebagai TriAction Advantage yang mengandungi pelbagai bahan berbeza yang memberi kuasa, melindungi enjin dan milleage. Petron Blaze 100 RON menepati piawaian Euro 4M.  Ia juga mengurangkan asap serta membuatkan enjin anda lebih bertindak balas, lebih kuasa dan pecutan. 

via GIPHY

Kenapa Petron Blaze 100 RON? Ia adalah minyak prestasi tinggi yang terbaik. Semakin tinggi nilai RON, semakin tinggi perlindungan minyak tersebut ke atas enjin kereta anda. Malah, hanya Petron Blaze 100 RON satu-satunya minyak yang mempunyai nilai RON paling tinggi di Malaysia.Jika anda sedang mencari minyak terbaik untuk kereta anda, Petron Blaze 100 RON adalah jawapannya.  Kerana Petron Blaze 100 RON mempunyai nilai octane tertinggi di Malaysia.

Dengan Petron Blaze 100 RON, anda bayar untuk minyak berkualiti yang memberi perlindungan enjin dan prestasi mileage yang tinggi.

Bila kereta dah tip-top, bolehlah mulakan perjalanan merentas beberapa negeri ke destinasi #baikpunya.
 
Layari http://www.petron.com.my/web/ untuk maklumat lanjut.
 

Artikel Berkaitan