Ini Perkara Yang Berlaku Disebalik Tabir Filem Bisik Pada Langit

18 September 2017. 8.00 PM
41,209
Filem
Ini Perkara Yang Berlaku Disebalik Tabir Filem Bisik Pada Langit
Filem terbaru karya pengarah hebat Kabir Bhatia, Bisik Pada Langit bakal menemui penonton pada 21 September ini.
 
Bisik Pada Langit (BPL) merupakan sebuah naskah air mata yang mengangkat kisah agung seorang ayah terhadap puteri kesayangannya.
 
Dibarisi pelakon hebat seperti Jalil Hamid, Ummi Nazeera, Beto Kusyairy, Datin Fadilah Mansor, Na’im Daniel dan Erwin Dawson ini bakal membuatkan jiwa penonton terusik dengan emosi yang dibawakan oleh watak lakonan mereka.
 
Buktinya, klik sahaja pada hashtag #BisikPadaLangit #WhySoSad dan #MataMasukHabuk di laman Instagram pastinya terdapat banyak foto dan juga video penonton yang rata-ratanya gagal mengawal perasaan sehingga menangis teresak-esak.
 
Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, sudah pasti pelbagai dugaan terpaksa ditempuhi oleh para pelakon dan juga kru produksi sewaktu proses pembikinan filem BPL.
 
Di sini kami kongsikan lima perkara yang berlaku disebalik tabir pembikinan BPL:
 
1.Antara filem paling mencabar buat Ummi Nazeera kerana mempunyai babak meninggal dunia yang memerlukan dirinya dikafankan.
 
2.Untuk melakonkan babak tersebut, Ummi terpaksa mengambil masa untuk menenangkan diri dan  mengawal mindanya supaya terus fokus sepanjang babak dikafankan kerana dia mempunyai klaustrofobia iaitu takut pada ruang yang sempit dan tertutup.
 
3.Ummi mendedahkan Jalil Hamid memberikan tips dan tunjuk ajar kepadanya untuk melakonkan babak meninggal dunia supaya nampak ‘hidup’.
 
“Bukan senang untuk melakonkan watak meninggal dunia, walaupun pejam mata secara tidak langsung bebola mata pasti akan kelihatan bergerak-gerak.
 
“Bagaimanapun Uncle Jalil memberikan tips untuk membantu saya, katanya untuk menampakkan babak tersebut ‘real’, saya perlu menutup mata sambil menjulingkannya, ternyata cara itu memang berkesan,” jelas Ummi.
 
4.Sewaktu melakonkan babak bersama Jalil Hamid, Beto telah mengalami sakit mata dan matanya juga kemerah-merahan. Babak yang dimaksudkan adalah ketika Zaidi (Beto) membawa kereta untuk menemani bapanya (Jalil Hamid) membuat passport.
 
5.Sewaktu penggambaran BPL, Jalil Hamid menerima berita sedih bahawa cucunya telah meninggal dunia.
 
6.Jalil Hamid akui ketika melakonkan babak bersama Ummi ditepi pantai, sememangnya dia berasa terkesan dengan pemergian cucunya itu.
 
 

Teks oleh: Mya Amri
 

Artikel Berkaitan