Saya Tak Pernah Mengadakan Hubungan Kelamin Dengan Joy Refva - Hafiz Hamidun

22 Ogos 2017. 5.02 PM
155,674
Hiburan
Saya Tak Pernah Mengadakan Hubungan Kelamin Dengan Joy Refva - Hafiz Hamidun

Penyanyi Hafiz Hamidun mengakui dirinya masih belum mengadakan hubungan kelamin dengan Joy Refva atau nama sebenarnya, Siti Arifah Mohd Amin.

"Saya tak pernah mengadakan hubungan seks sebagai seorang suami dengan Siti Arifah. Timbul keraguan mengenai status pernikahan saya bersama Siti Arifah berdasarkan beberapa faktor yang kuat.

"Biarpun selepas majlis pernikahan kami selesai, dia gagal menunjukkan surat cerai perkahwinannya yang lalu dan saya mengambil keputusan untuk tidak menyentuhnya," kata Hafiz.

Meragui pernikahan mereka yang berlangsung pada 1 Mei 2017 yang lalu, Hafiz juga tidak mengakui Joy sebagai isterinya.

Menerusi sebuah sidang media yang berlangsung di pejabat urusan Arteffects International sebentar tadi, Hafiz memberikan kenyataan yang mengandungi 13 perkara berkenaan dengan kemelut yang melanda dirinya bersama Joy.

Berikut merupakan kenyataan Hafiz:

"KENYATAAN MEDIA HAFIZ HAMIDUN.

Assalamualaikum.

Bismillahirrahmanirrahim.

1.    Siti Arifah binti Mohd. Amin (Siti Arifah) telah bernikah dengan Mohd. Rayos bin Abdul Rahim (Mohd. Rayos) di Wilayah Songkhla, Thailand pada 10 Januari 2013. Pernikahan ini disahkan oleh En. Mohd. Nasir Awang, Konsul di Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla pada 11 Januari 2013. Perkahwinan tersebut tidak didaftarkan di Malaysia dan ini diakui sendiri oleh Siti Arifah.    

2.    Siti Arifah mengatakan kepada saya bahawa dia telah bercerai melalui pesanan mesej aplikasi Whatsapp yang dikirim oleh Mohd. Rayos bin Abdul Rahim. Berkali-kali dia katakan pada saya dokumentasi cerai masih tiada dan mendakwa bekas suaminya tidak mahu selesaikan urusan perceraian. Siti Arifah tahu ini akan menimbulkan masalah kepadanya pada masa akan datang.

3.    Pada setiap masa Siti Arifah mengetahui masih belum ada surat perakuan cerai sehingga sebelum tarikh pernikahan lagi. Saya pada setiap masa sudah mengambil langkah mengarahkan Siti Arifah menyelesaikan hal surat perakuan cerai dengan bekas suaminya. Tetapi Siti Arifah tetap tidak menyelesaikan sehinggalah beberapa hari sebelum hari pernikahan.

4.    Pernikahan diteruskan setelah pihak Pejabat Agama Daerah Petaling berpuas hati dengan pernyataan daripada pihak Siti Arifah bahawa penceraiannya dengan suami sebelum ini telah berlaku. Pernikahan di antara saya dan Siti Arifah dilangsungkan dengan akujanji Siti Arifah untuk memberikan surat perakuan cerai perkahwinan terdahulu selepas majlis akad nikah.

Walaubagaimanapun itu tidak bermakna saya sewenang-wenangnya mengambil mudah hal ini lantas ia turut menimbulkan keraguan terhadap status perkahwinan saya dan Siti Arifah. Setiap kali saya minta surat perakuan cerai, ada saja alasan yang Siti Arifah berikan.

5.    Oleh kerana kami telah gagal mendapat surat cerai tersebut dan juga disebabkan keraguan yang timbul, saya bersama Siti Arifah telah ke Songkhla pada 1 Jun 2017 bagi menguruskan Cerai Taklik di antara dia dan bekas suami di pejabat Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla.

6.    Permohonan cerai taklik Siti Arifah dan bekas suaminya telah diterima oleh Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla dan disahkan jatuh talak satu pada 13 Julai 2017.

7.    Pada 8 Ogos 2017 saya dan Siti Arifah telah ke Pejabat Agama Islam Daerah Petaling untuk menyerahkan surat cerai taklik tersebut dan menjalani siasatan bersama Pegawai Tadbir Agama Daerah.

Hasil siasatan mendapati bahawa Siti Arifah masih dalam ikatan perkahwinan dari suami yang terdahulu ketika pernikahan kami yang berlangsung pada 1 Mei 2017.

8.    Laporan Pernikahan sepanjang dua muka surat telah dipanjangkan ke Mahkamah Syariah Petaling untuk difaraqkan (dibubarkan) pernikahan disebabkan pernikahan tidak sah kerana Siti Arifah masih isteri orang.

9.    Hasil persetujuan bersama, permohonan faraq akan difailkan oleh saya bukannya Siti Arifah. Saya bersetuju untuk mengambil tanggungjawab ini. Pihak keluarga Siti Arifah yang turut berada di Pejabat Agama Islam Daerah pada 8 Ogos 2017 juga turut memohon supaya prosedur ini dijalankan secara tertutup.

10.    Saya ingin mengesahkan bahawa pada pagi Isnin 21 Ogos 2017 saya telah menyerahkan permohonan Faraq (pembubaran) nikah di antara saya dan Siti Arifah di Mahkamah Syariah Daerah Petaling. Namun permohonan tersebut tidak dapat didaftarkan kerana pihak Siti Arifah juga telah membuat permohonan yang sama pada hari Jumaat 18 Ogos 2017 di Mahkamah Syariah Shah Alam.

11.    Lanjutan pemfailan permohonan faraq itu, saya telah pada 22 Ogos 2017 melantik Peguam Syarie, Tuan Haji Azmi bin Tan Sri Dr Mohd. Rais dari firma guaman Zulkifli Yong Azmi & Co. bagi mewakili pihak saya berhubung tuntutan faraq nikah yang telah difailkan oleh Siti Arifah.

12.    Tidak ada sebarang keperluan untuk saya menjawab sebarang persoalan yang timbul dari kenyataan pihak Siti Arifah kerana tiada kepentingan awam dan ada fakta-fakta yang disembunyi serta dikelirukan.

13.    Semoga urusan ini akan dipermudahkan dan kebenaran akan tetap terbela. Tidak akan ada sebarang kenyataan lanjutan sementara menunggu kes ini diselesaikan sebagai menghormati kredibiliti dan kearifan pihak Mahkamah.

Mohammad Hafiz bin Hamidun
22 Ogos 2017
Damansara Perdana."

Teks oleh: Kamaruddin Razal


Artikel Berkaitan